Acid reflux

Imam konkretno pitanje i odnosi se na bolest koja se zove “acid reflux”. Danas sam u Austriji dobila tu dijagnozu od otorinca. Ja sam naime imala problem sa oticanjem ždrijela i nemogućnosti gutanja, kao i pojavljivanja sluzi koja me je dovodila do ludila jer je nisam mogla izbaciti van. Od tud moj strah od gušenja. Na tom strahu sam radila tapkanjem, ali očigledno je da je uzrok toga svega negdje drugdje. Naime, doktor kaže da temeljem nekog uzroka kiselina iz želuca dolazi u grlo i uzrokuje sve te probleme koji u najgorem slučaju mogu uzrokovati rak ako ne budu nađeni i liječeni na vrijeme. Iako nisam baš nesto vesela zbog dijagnoze, vesela sam jer nadam se napokon znam od kud ti problemi u grlu. Sad je još potrebno da saznam što uzrokuje tu prekomjernu kiselinu u želucu koja ide u grlo. Moje pitanje je na što se trebam usmjeriti pri tapkanju i što izgovarati, odnosno koje afirmacije ponavljam?

Odgovor: Kad čuješ od doktora površnu (pogrešnu) dijagnozu i prihvatiš je k srcu (manje ili više) onda ta dijagnoza pojačava strah od bolesti. Zapamti uvijek da su svi tjelesni poremećaji samo simptomi. Fokusirajući se na simptome ništa se ne može naučiti niti riješiti. Tvoji strahovi su esencijalni za kreiranje tih simptoma. Nije da te je strah jer imaš te simptome, već obrnuto. Onda ti simptomi još pojačavaju strah jer se fokusiraš na to i daješ tome problemu veliku vrijednost i energiju. Shvati i prihvati da je to samo simptom i kad riješiš emociju, simptom će nestati.
Koncentriraj se na svoje strahove i tjeskobe i pokušaj im naći uzrok.Čega je tebe, zapravo, najviše strah?
Pokušaj ovo: Oslobađam i otpuštam ovaj strah, strah je uzrokom mojeg problema. Nemam razloga za strah. Sada, u ovom momentu, osjećam se sigurno i zaštićeno.
Odi u neku lijepu memoriju kada ti je bilo sve super. Sjeti se osjećaja i tapkaj se na to kako se osjećaš. Npr, ja sam sretna, zadovoljna i sigurna. Ne moram se više bojati da li ću biti voljena, prihvaćena i dovoljna. Ja sam voljena, prihvaćena i sigurna. Oslobađam strah, bespomoćnost i bijes zbog toga.
Prihvaćam se i poštujem duboko i potpuno.
Gledaj da duže tapkaš kako bi imala bolji efekt. Stvori naviku tapkanja i traži svoje strahove svakodnevno. Suoči se sa slabostima koje se kriju unutra. Ne racionaliziraj i ne opiri se ničemu.
Osjeti kojoj emociji ili memoriji se opireš, od čega se braniš. Osvijesti to i zapiši u svoj dnevnik.