Što ako se problem vrati?

Kada sam odradila tapkanje za neki problem i utvrdim da sam došla do 0 ili 1 sto je gotovo riješen problem da li s vremena na vrijeme treba ponoviti tapkanje za isti problem i kako? Imam dojam da će mi se neki problemi vratiti. Da li to znači da ga nisam riješila do kraja?

Odgovor: Mislim da je glavni uzrok u tvojoj bojazni da će se problem vratiti, kao da ga pozivaš nazad, jer je do sada bio dio tvog identiteta kao što je navika imati probleme. Problemi ne postoje, mi ih samo zamišljamo a tijelo onda reagira stvarajući ih na fizičkom nivou. Taj smo odnos sa tijelom imali od samog početka i to nam ispunjava dobar dio identiteta. Tapkaj se na frazu: “Ja zapravo nemam problema, sve što osjećam i sve dojmove koje sam imala do sada su lažni nagon ka lažnom identitetu (egu). Taj ego mi je bio potreban do sada ali više ga ne trebam. Prihvaćam činjenicu da je život ljepši bez problema i strahova i zato se sada oslobađam svih problematičnih impresija, trauma i strahova. Meni problemi ne trebaju, ja znam živjeti i bez njih.”
Zatim se sjeti tog ega kojeg ostavljaš na cesti dok ti nastavljaš tvoj put. On te nagovara da ga ne ostavljaš jer se ta stara Marina boji samoće i gubitka. No ti okrećeš leđa i odlaziš, iako te ona zove i moli da ju povedeš sa sobom. Obećaje ti da će ti biti dobra i da će te slušati ali to je laž. Stara identifikacija uvijek teži za starim programom i da bi se oslobodila starog programa moraš ju ostaviti samu na cesti. Vidi je u svome umu i gledaj kako polako nestaje u daljini i kako više ne čuješ njen glas. Zatim pokušaj vizualizirati novu Marinu, odnosno, sada ti više ni to ime nije važno. To si TI, i sebi možeš dati kakvo god ime hoćeš, nešto što će te podsjećati na to da je sa starim navikama razmišljanja gotovo.
I da bi lakše otpustila stari identitet, pokušaj nešto u stilu:
“Opraštam sebi na svim greškama i krivim navikama razmišljanja. Sada odlučujem prihvatiti sebe kakva jesam, bez navika, bez maske, bez starih programa. Otvaram se za čarobne transformacije svoje svijesti i za oslobođenje vlastitog uma. Vjerujem da je apsolutno sve moguće za mene i vjerujem da ja to zaslužujem. ”