Kako koristiti društvene mreže?

Za sve vas koji imate redovnu komunikaciju samnom u vidu mentorstva i duhovnog vodstva, bitno je da znate koji je moj stav prema društvenim mrežema kao što su fb, twitter i sl.

Razumljivo je da svi želimo održavati odnose s ljudima koji ne žive u istom gradu s nama.
To nije ništa novo. U prošlosti ljudi su održavali takve odnose pisanim porukama (pismima), zatim telegramom i nakon toga telefonom.

U moderno doba to se degradiralo u instantne tekstovne poruke kao što su SMS, email i konačno komunikacija na društvenim mrežama kakvu imamo danas.

Problem je u tome što takva komunikacija omogućuje brzi prijenost tekstovnih poruka koje ne odražavaju pravilno naša uvjerenja, misli, osjećaje i namjere. Najčešći rezultati takve komunikacije su nesporazum, sukob i konačno odvajanje. Umjesto veće povezanosti dobijemo veću odvojenost, osjećaj odbačenosti i niže vrijednosti.

Uzrok tome je način na koji komuniciramo, a to je slanje brzih poruka bez dovoljno razmišljanja, objašnjenja i pravilne emotivne investicije. Prilika da predstavimo sebe u najboljem mogućem izdanje najbrži je način da nas većina doživi u najgorem mogućem svjetlu jer dolazi do snažnog kontrasta između “reklame i stvarnog proizvoda”.

Drugi problem je ovisnost o reakcijama (lajkovi, recenzije, komentari i sl) koje uzrokuju trenutno lučenje ugodnih kemikalija u tijelu o kojima postanemo emotivno i fizički ovisni. Ovome su posebno sklone mlade osobe jer nemaju dovoljno (ili uopće) kontrole nad svojim emotivnim stanjima.

Život u gradovima ekstremno je besmislen i dosadan ukoliko ne koristimo razne oblike stimulatora kao što su brza hrana (junk-food), cigarete, alkohol, droge, kava. Tu su također i razni oblici jeftine i grešne zabave kao što su kafići, noćni klubovi, kockarnice, kina i sl., koji na kratko vrijeme ublaže besmislenost i dosadu gradskog života, stvarajući ovisnosti, mentalne i zdravstvene probleme kao i kroničnu udaljenost od našeg odnosa s Bogom.

Zbog svega navedenog, moj savjet je slijedeći:

-Najbolje je ugasiti svoj privatni profil na svim društvenim mrežama i zadržati samo telefon, email, sms i eventualno neku sms alternativu kao viber ili whatsapp za one koji su izvan naše države. Svima objasniti da nas mogu kontaktirati putem telefonskog razgovora (najbolje rješenje za komunikaciju ma daljinu), zatim sms-om, email-om i posljednje sms alternativom (viber i sl.)

-Ukoliko nam profil na društvenim mrežama treba radi posla, onda ukloniti sve fotografije i osobne informacije. Ništa od toga nije potrebno da bi obavljali posao. Možemo stavljati poslovne poruke, informacije i fotografije, ali ništa osobno.

Ako imate posebnu situaciju, javite se na moj email ili sms pa možemo prodiskutirati.

Jednog dana internet neće biti tako lako dostupan. Pripremimo se za alternativne načine komunikacije. Najbolje je da NE ovisimo o internetu!

Hare Krišna i hvala!

ys Kakudmi das